Stichting ELBRIMALE Fonds, jaar 2018, “een jaar in optima forma”; jaarverslag

Jaarverslag Stichting Elbrimale Fonds 2018; een fantastisch jaar vol met ~muzikale~ hoogtepunten. 

Het bestuur kijkt met grote tevredenheid terug op het jaar 2018, een jaar vol met ~ muzikale  ~ hoogtepunten; zoals bijvoorbeeld op 26 april de Koninklijke onderscheiding voor onze voorzitter en autodidact pianist: Leo Willemen en de maar liefst 35 % meer belangstelling bij ELBRIMALE MUSICALE-Vught 2018. Met name de toegenomen belangstelling voor al onze activiteiten is een zeer plezierige constatering; we noteerden bij alle activiteiten records. Ook uit de vele mondelinge en schriftelijke complimenten die we in de loop van het jaar mochten ontvangen blijkt dat velen van het  muzikale aanbod op de podia hebben genoten……………. en dat is wat echt telt. We hebben aan 83 musici/vocalisten en 35 danseressen een podium geboden ( 2017: 66 resp. 25); op 56 (2017: 58) verschillende locaties. Het bestuur heeft vastgesteld dat ook in 2018 aan de doelstellingen van de Stichting volledig recht is gedaan.

Cijfers en meer….
* Openbare concerten. In 2018 waren er 44 openbare concerten op 17 verschillende locaties (2017:idem)
* Besloten concerten.  Dit jaar zijn er 182  (2017:193) besloten concerten/recitals/
optredens geweest, waarvan 176 (2017: 181) uitgevoerd door autodidact pianist Leo Willemen. Op 39 verschillende plaatsen (2017: 41); voornamelijk in zorgcentra en verpleeghuizen, maar ook voor diverse organisaties en particulieren. Enkele bijzondere: de nieuwjaarsbijeenkomst van de Zonnebloem in Breda; twee herdenkingsdiensten t.g.v. Allerzielen, samen met zangeres Kelly Thomassen; een kerstdiner door het Nationaal Ouderenfonds ( Van der Valk-Gilze-Rijen);  bij een bijzondere ouderen~feestdag in Heemskerk;  bij een heerlijke kaas- en wijnproeverij in Den Bosch; 2 maal voor een gouden bruiloft; een klassiek recital: “klassiek met een twist” in Wijk en Aalburg; bij het Sinterklaasfeest bij de Stichting Sport en Spel gehandicapten in Andel; bij de jaarlijkse feestdag van de bewoners van de Palletflat in Tilburg; bij de jaarlijkse OPEN DAG van opticien Cools in Vlijmen; tijdens 14 kerstbijeenkomsten./-diners zoals o.a. voor de Organisatie van Ouderen Vakanties in Lunteren; op 31 december in een zorgcentrum met samenzang het jaar uitwuiven.  Ook voor de Vereinigte Hospitiën in Trier (Duitsland) gaf Leo Willemen in september weer twee pianorecitals
*  In totaal zijn er in het verslagjaar 226 concerten/recitals/optreden gehouden. Autodidact pianist Leo Willemen speelde daarvan 187 keer, waarvan 13 maal samen met andere musici/vocalisten.
* Het bestuur kwam 4 maal in vergadering bijeen. Ook in 2018 mocht de Stichting een financieel overschot noteren dat weer kan worden aangewend voor de activiteiten van 2019 en volgende jaren.


Activiteiten

ELBRIMALE Huisconcerten
4 concerten in het weekend van 13, 14 en 15, met 164 gasten een nieuw record  ( was 160) dus “nagenoeg volle bak”, het 3e lustrum waardig. Deze 15e keer concerteerden:  Gerda van Eerde, mezzosopraan, Ronald Willemsen, bariton, Ivan Pavlof, masterpianist, Daniele Zamboni, klarinetist en Leo Willemen, autodidact pianst. Een zeer gevarieerd programma van licht-klassiek, opera, operette, evergreens, classics, uit bekende musicals.  Van de muzikale kwaliteiten én de bijzondere “acts” was het dik genieten, getuige ook de vele lovende reacties. Op naar de 16e keer:  12,13 en 14 april 2019.

ELBRIMALE Tour de Kiosques & Terrasses.
Voor de eerste keer speelden Leo Willemen, autodidact pianist en Nico Weijns, gitarist/zanger naast op enkele Brabantse Muziekkiosken ook op bijzondere terrassen. Het was meteen een succes. Veel zon, goed gevulde terrassen, met ~ons nagereisde ~Vughtse fans in verschillende dorpen en zeer enthousiaste terraseigenaren . Kiosken in Eersel, Son en Oisterwijk; de terrassen bij: Café Mie Pieters in Heukelom, De Noenes in Haaren, Boerderijterras Jacobushof in Lennisheuvel en Majorcabar&Herberg De Poeling in Den Dungen. Kortom: iedereen zeer tevreden, dat doen we dus in 2019 weer over en hopelijk is dan ook de kiosk in Vught weer beschikbaar. 

ELBRIMALE MUSICALE – Vught 2018

De 8e editie op 14 oktober, een muzikale rondgang langs 8 unieke podia. Voor het eerst deden mee: Ontmoetingscentrum DePetrus en Hotel Van der Valk ‘s-Hertogenbosch-Vught met resp.op het podium: Vught Vocaal en Vintage Swing Orchestra “Bigband Schijndel”, de gehele middag was het a.h.w. “volle bak”. Ook op de andere 6 podia t.w.: Het Raadhuis, Kasteel Maurick, Landgoed Huize Bergen, Lambertuskerk, Service Appartementen Eikendonck, en ZC Huize Elisabeth, was de belangstelling boven verwachting. De 71 musici en vocalisten zorgden samen voor ca. 35 % meer plaatsbezetting t.o.v. 2017. Totaal 32 concerten met een diversiteit van muziek- en muziekstijlen en een hoog niveau. Van klassiek tot populair en alles wat er tussen zit;  van Folk tot poëzie, een groot koor, van violen, piano en dwarsfluit;  van een koperkwintet tot jazzband, van concertaccordeon tot bigband.. Kortom, een muzikale zondagmiddag met een grote “M”.  De plannen voor de 9e keer in 2019 liggen alweer op de plank. Noteer maar alvast 6 oktober.

ELBRIMALE & KUNST, concert en dans in Kasteel Maurick

Er kon op zondagmiddag 18 november echt geen stoel meer bij in de Orangerie van Kasteel Maurick. De 120 aanwezigen, een record ( 2017: 85) genoten ook dit jaar van de muziekkunst gekoppeld aan de danskunst. ELBRIMALE & KUNST is een co-productie van de Stichting Elbrimale Fonds en de Kunststichting Vught.  In de sfeervolle en zonnige Orangerie van Kasteel Maurick concerteerden de vermaarde KLEZMERBAND PAPROROSN in combinatie met de 35 danseressen van Maurick Dance Company (MDC) onder leiding en choreografie van Hanneke Berkhout. De band bestaande uit Quido Put, klarinet, Evgeny Suvorkin, accordeon en Chris Teunissen, gitaar, heeft als motto. “Een feest maken is een feest hebben”.  En dat hebben ze ook volledig waargemaakt. Wat een feest om dit uitstekend op elkaar ingespeelde Trio te mogen meemaken. Verbluffend knap danste het MDC; van ballet tot jazz, van Spaans tot modern.  Gekozen was voor twee thema’s t.w.:  “Show Time” en “Uit de jaren 80” ; samen met de daarop aangepaste kledij was het lust voor oor en oog; het overdadige applaus kon men buiten de Orangerie horen. Kortom het was weer een feestmiddag voor iedereen; de organiserende besturen kijken met grote tevredenheid terug op een zeer geslaagde productie en getuige het daverende applaus en de vele complimenten na afloop ( o.a. volgend jaar toch weer hè) gingen ook de toehoorders dik tevreden naar huis.

En verder:

*  hebben wij de ELBRIMALE Toonkunstprijs uitgereikt aan een van de finalisten van “Vught Klassiek” op Landgoed Huize Bergen, bestaande uit een geldprijs van €  250,=  + een speciale Trofee. De ELBRIMALE jury kende de prijs toe aan Het Bresler Quartet, bestaande uit: Masha Diatchenko 1e viool  Chrystelle Catalano 2e viool   Maria Kropotkina, altviool Filip Szkopek, cello
* maakte voorzitter Leo Willemen wederom deel uit van de jury van het “Maurick Muziekconcours” dat dit jaar voor de 26 keer werd gehouden in het Forum van het Maurick College op 17 november. We konden fantastische talenten horen en zien, zowel theater, zang, muziek en dans. De ELBRIMALE Aanmoedigingsprijs, bestaande uit een oorkonde en een geldprijs van € 75,= ging naar pianist Maurits Bouma voor zijn verdere talentontwikkeling
* verscheen onze nieuwsbrief  “ELBRIMALE ‘Notes ‘”  dit jaar 4  maal
* was de aandacht die de media aan “ELBRIMALE” dit jaar heeft besteedt uitstekend. Leo Willemen was t.b.v. ELBRIMALE MUSICALE-Vught te horen in een live-uitzending van Omroep Brabant ~ een primeur. Ook was hij enkele keren te gast bij de lokale radiozender AVULO voor de promotie van de diverse stichtingsactiviteiten. Het Brabants Dagblad, De Bossche Omroep, Het klaverblad (Vught), Mooi Boxtel, De Tilburgse Koerier en verschillende andere regionale weekbladen plaatsten diverse redactionele  artikelen over onze activiteiten, evenals de magazines “Brabeau” en “Bruist. Naast onze eigen website en facebook, kon men ELBRIMALE” zien op AVULO TV, Bezoekvught.nl; Vughtnieuws.nl; Helvoirtnet.nl, VisitBrabant.nl, Mooiboxtel.nl;

2018,  een jaar in optima forma
Kortom, 2018 gaat de boeken in als een jaar vol met ~muzikale ~ hoogtepunten en records; boven verwachting en waarin voor musici c.s. , muziekliefhebbers en bestuur weer volop te genieten viel. Een jaar in optima forma. Voor 2019 staan inmiddels alweer vele en bijzondere optredens gepland; dus op naar weer een positief muzikaal jaar.

 

 

 

 

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.