Stichting ELBRIMALE Fonds, jaar 2016, gewoonweg ‘top’, jaarverslag

Het bestuur kijkt met groot genoegen terug op het jaar 2016. Kort en krachtig samengevat: “gewoon weg ‘top’ “, een podium geboden aan een recordaantal van 86 musici, vocalisten en 18 danseressen. Ook in 2016 is aan de doelstellingen van de Stichting volledig recht gedaan. Gewoonweg ‘top’  Kortom, 2016 gaat de boeken in als een uitstekend  jaar, vol “muzikale” toppers,  waarin voor musici c.s. , muziekliefhebbers en bestuur weer volop te genieten viel. Voor 2017 staan inmiddels weer 120 optredens gepland; dus op naar weer een positief  muzikaal jaar.

Activiteiten
Bij de 4 ELBRIMALE huisconcerten in april concerteerden het uit Brussel afkomstige duo Matthieu Idmtal ~piano~ en zijn partner Maya Levi ~viool~.  Twee zeer getalenteerde en op elkaar ingespeelde virtuozen, aardige jongelui bovendien die de  ca. 160 gasten aangenaam verrasten met een zeer aansprekend en gevarieerd repertoire met o.a. werken van Grieg, Chopin, Saint Saens. In het kader van het 100e geboortejaar van Toon Hermans, was Morena Brouwers, zangeres uit Vught speciaal daartoe uitgenodigd om enkele liederen van Toon te vertolken samen met autodidact pianist Leo Willemen aan de vleugel. Vanwege het mooie zonnige voorjaarsweer  was het ook in de tuin tijdens de pauze en nazit genoeglijk vertoeven met een drankje en een hapje. Het was dus weer volop genieten in de Lekkerbeetjenlaan : kortom: gewoonweg een beetje lekker…………….

ELBRIMALE Tour de Kiosques. Voor de 3e achtereenvolgende maal is de Tour weer door Brabant getrokken. Het was dit jaar de eerste keer dat Leo Willemen, autodidact pianist, samen met de bekende Vughtse zanger/gitarist Nico Weijns op de kiosken concerteerde, waardoor er ook een zeer gevarieerd repertoire kon worden geboden van classics, evergreens, (licht) klassiek, ballads en luisterliedjes. in 6 dorpen was het weer genieten. Twee kindjes uit Oisterwijk zongen met pianobegeleiding “poesie mauw”en “Osewiesewo” enthousiast door de microfoon, in Nuenen speelde een tiener, talent in de dop, een paar mooie stukjes op de piano, in Son werd gewalst o.a. op de tonen van “Padam Padam” en in een ander dorp kwam een mevrouw wat geëmotioneerd bedanken voor het door Nico Weijns vertolken van de mooie song “Family Tree”. Op de kiosk in Vught zong, op speciaal verzoek van een toehoorster, zangeres Robin Weijns het lied van Claudia de Breij: “Mag ik dan bij jou”, hetgeen dit gastoptreden een groot applaus opleverde. Juist de interactie met de toehoorders, op de terrassen en met de deels verrassende voorbijgangers, maken het musiceren op de kiosken tot een feest, aldus Leo Willemen. De medewerking van de Gemeenten én de aandacht van de plaatselijke pers en media waren voortreffelijk.

ELBRIMALE MUSICALE – Vught 2016 was een grandioos muzikaal festijn. Op de prachtige zonovergoten herfstzondag, 16 oktober 2016, genoten een recordaantal muziekliefhebbers (ca. 43 % meer plaatsbezetting dan in 2015) van prachtige muziek en zang op de 8 unieke en mooie podia van ELBRIMALE MUSICALE – Vught 2016. Ca. 75 musici en vocalisten deelden hun muzikale passie met het enthousiaste publiek, waarbij  staande ovaties niet ontbraken. Een lust voor oor en oog. Op elk podium 4 concerten van 40 minuten, dus 32 concerten op één zondagmiddag; waar kom je dat ergens tegen ?. De muziekliefhebbers pendelen in de tussenpauzes van 30 minuten van locatie naar locatie van hun keuze en in Vught was het die zondag een drukte van belang. Van licht klassiek tot pop, van ingetogen a capella zang tot uitbundig orchestraal, van viool tot blaasmuziek; een muzikaal aanbod om trots op te zijn. Iedereen dik en dik tevreden, ook de organisatoren,  die zondag 15 oktober 2017 alweer op de rol hebben staan voor de 7e editie.

ELBRIMALE & KUNST, Concert en Dans. Het was ‘volle bak’ in de prachtige Orangerie op Kasteel Maurick op de zonovergoten herfstzondagmiddag 27 november.  Het vermaarde Khachaturian Ensemble én De Maurick Dance Company troefden elkaar af met een prachtige performance van licht klassiek en moderne dans. Waarlijk een lust voor oor en oog;  het daverende applaus én de vele complimenten van het enthousiaste publiek waren de getuigen dat eenieder er volop van genoten heeft. Dit eerste resultaat van de samenwerking tussen de Stichting Elbrimale Fonds en de Kunststichting Vught mag dan ook bogen op een fantastisch resultaat, uniek voor Vught. Het Khachaturian Ensemble (viool, klarinet, cello) concerteerde met een afgewogen mooi programma met deels herkenbare stukken zoals Air en Jesus ,Joy of Man’s desiring van J.S. Bach , Meditation van J. Massenet, Eine Kleine Nachtmusik van W.A. Mozart, ‘Winter’ van de Vier jaargetijden van A. Vivaldi; maar ook Haydn, L. Bocceherini , J.B. Vanhal en Tradional Armenian Muscic zorgden voor een heerlijke varaiatie. De Maurick Dance Company ( 18 jongedames van Het Maurick College Vught) zorgde tussendoor in 4 verschillende Interludes voor een ware kunstuiting van de moderne dans, waarbij zowel de ritmiek, expressie, als artisticiteit volop met elkaar wedijverden; prachtig ingestudeerde choreografie o.l.v. Hanneke Berkhout. Kortom een heerlijke combinatie van de muziek- en danskunst; en gewis een uitnodiging voor een vervolg van ELBRIMALE & KUNST in 2017.

En verder:
* was onze stichting een van de gelukkige winnaars van de RABObank prijzen in het kader van hun project “maak je sterk voor elkaar”
*  hebben wij de ELBRIMALE Toonkunstprijs uitgereikt aan een van de finalisten van Vught Klassiek, bestaande uit een geldprijs van €  300  + een speciale Trofee. De ELBRIMALE jury kende de prijs toe aan pianist Christan Sanders.
* maakte onze voorzitter Leo Willemen wederom deel uit van de jury van het “Maurick muziek concours” dat dit jaar voor de 24e keer werd gehouden in het Forum van het Maurick College op 20 november. We konden fantastische talenten horen en zien, zowel theater, zang, muziek en dans.
* was de Stichting ELBRIMALE Fonds betrokken de Gemeentelijke discussiebijeenkomsten : “Visie en uitvoering van het beleid: Erfgoed en Vrijetijdseconomie”
* verscheen onze nieuwsbrief  “ELBRIMALE Notes”  dit jaar 4  maal.
* was “ELBRIMALE” wederom te horen en te zien op de lokale TV en radio en te lezen in de diverse lokale en regionale bladen en in de “Theaterkrant”- Vught
* hebben we het ELBRIMALE logo vernieuwd en van de juiste muzieknoten voorzien.

Cijfers en meer….
In 2016 zijn er  183 (2015: 214) concerten/recitals/optredens geweest, waarvan 175  uitgevoerd door autodidact pianist Leo Willemen.  (Het regeringsbeleid t.a.v. de zorgsector incl. de bezuinigingen doet zich in toenemende mate nadelig gevoelen.); op  51 verschillende locaties  (2015: 45); voornamelijk in zorgcentra en verpleeghuizen, maar ook voor diverse organisaties en particulieren.  Enkele bijzondere:  een jaarlijkse herdenkingsdienst met Allerzielen in november, samen met zangeres Kelly Thomassen; in het crematorium te Vlijmen; voor een 50-jarige bruiloft; een kerstdiner door het Nationaal Ouderenfonds ( Van der Valk-Gilze-Rijen);  bij een zeer bijzondere kaas- en wijnproeverij; een recital: “klassiek met een twist”. Ook voor de Vereinigte Hospitiën in Trier (Duitsland) mochten we weer twee pianorecitals verzorgen.  In totaal kon in het verslagjaar maar liefst aan 86 (2015: 54) musici en vocalisten + 18 danseressen een podium worden geboden. Het bestuur kwam 5 maal in vergadering bijeen. Ook in 2016 mocht de Stichting een zeer bescheiden financieel overschot noteren dat weer kan worden aangewend voor de activiteiten van 2017 en volgende jaren.
Gewoonweg ‘top’  Kortom, 2016 gaat de boeken in als een uitstekend  jaar, vol “muzikale” toppers,  waarin voor musici c.s. , muziekliefhebbers en bestuur weer volop te genieten viel. Voor 2017 staan inmiddels weer 120 optredens gepland; dus op naar weer een positief  muzikaal jaar.

Een reactie plaatsen